Doc.gr
Posted: Friday, 04 April 2014
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον HPV
Πολλά έχουμε ακούσει για τον HPV αλλά πόσα ξέρουμε στην πραγματικότητα; Ακούμε διάφορα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από φίλες μας και συγγενείς, αλλά συχνά τα στοιχεία αυτά παρερμηνεύονται και δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση.

Ο HPV είναι γνωστός και ως ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων και είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια (ΣΜΑ). Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και με την επαφή δέρμα με δέρμα και είναι ένας ιός, ή μάλλον μία οικογένεια ιών που αποτελείται από περισσότερα από 120 διαφορετικά στελέχη. Περίπου 40 από αυτά ευθύνονται για διάφορες παθολογίες στα γεννητικά όργανα.

Κάθε στέλεχος έχει χαρακτηριστικές ιδιότητες και συνέπειες στον οργανισμό. Ορισμένα στελέχη είναι υπεύθυνα για τα οξυτενή κονδυλώματα, άλλα για τις βλάβες του τραχήλου της μήτρας, και άλλα για πιο σπάνιους καρκίνους της γεννητικής περιοχής και του στοματοφάρυγγα. Τις περισσότερες φορές όμως ο ιός μένει "σιωπηλός", και η γυναίκα (ή ο άνδρας) δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως σύμπτωμα. 

Μάλιστα υπολογίζεται ότι το 75-80% του πληθυσμού θα προσβληθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του από κάποιου είδους HPV, με μεγαλύτερη συχνότητα στις νεαρές ηλικίες. Οι παράγοντες κινδύνου για τη μετάδοση του ιού είναι η πρώιμη αρχή των σεξουαλικών επαφών, η μη χρήση προφυλάξεων, οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, οι πολυγαμικές σεξουαλικές συμπεριφορές.

Παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αν έχουν προσβληθεί από τον HPV, γεγονός αυτό που βοηθάει στην εξάπλωση της λοίμωξης. Ο HPV εισχωρεί στον οργανισμό και εκεί μπορεί να μείνει ανενεργός και σε καταστολή για πολύ καιρό χάρη στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ή να προκαλέσει αλλοιώσεις όπως τα κονδυλώματα και αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας.

Εκεί που εμείς μπορούμε να επέμβουμε είναι να ακολουθήσουμε ένα σωστό πρόγραμμα πρόληψης. Καταρχήν μπορούμε να προστατευτούμε από τη λοίμωξη χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες προφυλάξεις και ακολουθώντας υγιείς ερωτικές συμπεριφορές. 

Από εκεί και πέρα οι γυναίκες πρέπει να είναι τακτικές στο ραντεβού με το γυναικολόγο τους για το ετήσιο Τεστ Παπανικολάου. Η απλή αυτή εξέταση αυτή έχει ως σκοπό να παρακολουθεί την κατάσταση των ιστών στους οποίους ο ιός μπορεί να προκαλέσει βλάβες και κυρίως τον τράχηλο της μήτρας.

Τέλος τα τελευταία χρόνια είναι στη διάθεσή μας και ένα εμβόλιο κατά του HPV το οποίο βοηθάει να προστατευθούμε από τα στελέχη "υψηλού κινδύνου" του ιού των κονδυλωμάτων, υπεύθυνα για την πλειονότητα των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι αξιοσημείωτο πως το εμβόλιο αυτό είναι το πρώτο εμβόλιο που προστατεύει από ένα είδος καρκίνου μιας και ο HPV είναι άμεσα συνδεδεμένος αιτιολογικά με της κακοήθειες του τραχήλου της μήτρας και παρ' όλη την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γύρο από αυτό συνιστάται από όλους τους μεγαλύτερους οργανισμούς υγείας.



  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο:

1 comments

Write new review
  1. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ!

    ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ


    Tuesday, 08 July 2014