Doc.gr
Posted: Friday, 10 October 2014
Ο ρόλος της πρόληψης στην γυναικολογία
"Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν"
Ιπποκράτης, 460-377 π.Χ.

Τον καιρό του Ιπποκράτη δεν υπήρχε η γνώση αλλά και κανένα από τα τεχνολογικά μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα. Παρόλα αυτά φαίνεται πως από τότε ήταν ξεκάθαρο ότι η καλή υγεία αρχίζει από την σωστή πρόληψη...

Το παραπάνω απόφθεγμα του πατέρα της Ιατρικής δεν είναι απλώς μία ρητορική έκφραση αλλά μία αλήθεια τόσο σημαντική που η εφαρμογή της τον τελευταίο αιώνα άλλαξε κυριολεκτικά την Ιστορία του ανθρώπινου είδους. Φτάνει να σκεφτούμε πως η εισαγωγή του Τεστ Παπανικολάου στην καθημερινή κλινική πράξη τη δεκαετία του '50 μείωσε τη θνησιμότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 70%. Στον παγκόσμιο πληθυσμό αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια ζωές που σώθηκαν με ένα απλό τεστ!

Η γυναικολογία από την άλλη είναι μία ειδικότητα που προσφέρεται ιδιαίτερα στην προληπτική ιατρική και έχει επενδύσει πολύ σε αυτήν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μία γυναίκα είναι καλό να επισκέπτεται τακτικά τον γυναικολόγο της, ακόμα και αν δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο γυναικολόγος της έχει τα μέσα να προλάβει τις συχνότερες ασθένειές της πριν καν παρουσιαστούν και κυρίως όταν είναι ακόμη αναστρέψιμες.

Η καλή πρόληψη θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη για την κάθε γυναίκα, ανάλογα με το προσωπικό και οικογενειακό της ιστορικό, την ηλικία της και τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να έχει. Επίσης είναι καλή πρακτική η νεαρή γυναίκα να έχει μία πρώτη συνάντηση με τον γυναικολόγο της πριν αρχίσει την σεξουαλική της ζωή και γενικά πριν τα 21 της χρόνια. Μπορεί έτσι να ενημερωθεί και να λάβει πολύτιμες συμβουλές όσο αφορά στις σωστές σεξουαλικές συνήθειες, στην αντισύλληψη, στην προστασία από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, στα διαθέσιμα εμβόλια κτλ.

Από εκεί και ύστερα, σε γενικές γραμμές, κάθε γυναίκα είναι καλό να επισκέπτεται τον γυναικολόγο ετησίως για τον καθορισμένο έλεγχο ρουτίνας. Στις νεαρές γυναίκες, μετά από ένα προσεκτικό προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό, το πρώτο βήμα προς την πρόληψη είναι το εμβόλιο κατά του HPV. Αν και έχει συζητηθεί πολύ, το παραπάνω εμβόλιο συνεχίζει να είναι ένα σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση ενός από τους πιο συχνούς γυναικολογικούς καρκίνους.

Επίσης στο ετήσιο ραντεβού θα πρέπει να γίνεται η λήψη για το τεστ Παπανικολάου, η γυναικολογική εξέταση και το γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Η ψηλάφηση των μαστών συμπληρώνει τον γυναικολογικό έλεγχο.

Η μαστογραφία, κατά προτίμηση ψηφιακή, κατά κανόνα αρχίζει να γίνεται μετά τα 40, σε ετήσια βάση. Παρόλα αυτά, εάν η γυναίκα παρουσιάζει ένα θετικό οικογενειακό ιστορικό για κακοήθειες του μαστού οι μαστογραφίες θα πρέπει να αρχίσουν πολύ νωρίτερα. Συμπληρωματικά μπορεί να ζητηθεί και ο υπέρηχος μαστών, κυρίως στις νεαρότερες γυναίκες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέλος την μέτρηση οστικής πυκνότητας στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο γυναικολόγος έχει σήμερα αρκετά μέσα στη διάθεσή του ικανά να προστατεύσουν τη γυναίκα από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις και να της προσφέρουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλες τις φάσεις της ζωής της.

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν την συμβουλή του Ιπποκράτη για μία πιο ξέγνοιαστη ζωή!


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: